feb 22

Radiohuset & Terminalen

Læs mere om Vilhelm Lauritzens design

Vilhelm Lauritzen er en af Danmarks mest betydningsfulde arkitekter nogensinde og var den banebrydende repræsentant for den danske funktionalisme. Blandt Lauritzens design ses Radiohuset i København, der blev bygget i slutningen af 1930’erne. På dette tidspunkt var radio ved at rejse sig fra pionerstadiet til et regulært massemedie. Siden opførelsen har Radiohuset været center for Danmarks Radios radiokommunikation.
 
I samarbejde med Louis Poulsen designede Vilhelm Lauritzen desuden al belysning til Radiohuset. Det resulterede bl.a. i Radiohus Pendlen, der siden er blevet et eftertragtet designikon, og som er i høj kurs på antikmarkeder og auktioner. Da den blev lanceret for ca. 80 år siden, blev det den mest solgte lampe hos Louis Poulsen, men som med alt andet skiftede moden, og den blev taget ud af produktion. En stigende efterspørgsel på den originale lampe resulterede efterfølgende i, at Louis Poulsen i efteråret 2016 valgte at relancere lampen under navnet VL45 Radiohus Pendlen. Den relancerede pendel er udført i det originale design, men med forbedringer på det lystekniske og energimæssige område. VL45 Radiohus Pendlen består af 3 lag mundblæst glas, hvoraf det inderste er transparent blankt glas, det midterste lag er hvidt glas, og det yderste er igen et transparent blankt stykke glas.
 
 
Vilhelm Lauritzen designede desuden den lufthavnsterminal, der i 1939 erstattede den oprindelige terminalbygning i den daværende Kastrup Lufthavn. Efterfølgende blev navnet ændret fra Kastrup Lufthavn til Københavns Lufthavn. Vilhelm Lauritzens design blev lufthavnens første passagerterminal, og den var i brug fra 1939 til indvielsen af den nuværende Terminal 2 i 1960, der ligeledes er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter. Da Vilhelm Lauritzens første terminalbygning stod i vejen for senere tilbygninger, blev den 2.600 tons tunge og 110 meter lange bygning i 1999 flyttet og transporteret til den sydvestlige del af lufthavnen godt to kilometer væk. Samtidig blev bygningen renoveret og genåbnede i sin oprindelige skikkelse i år 2000. I dag er bygningen fredet og bruges kun til særlige arrangementer.
 

Lyspunkt niels bohrs vej 33B 8660 skanderborg telefon 7020 1113 salg@lyspunkt.dk

todo: loading, please wait