
okt
23
Verpan & Verner Panton

aug
30
Frugtlygten

sep
26
Udendørs belysning
Det skal du overveje
Typisk gøres der ikke de store tanker, når der sættes belysning op udendørs. Der vælges måske efter design eller pris frem for funktion, og i mange tilfælde lader vi blot den eksisterende lampe blive hængende, når vi overtager huset. Det kan dog være en rigtig god idé at gøre sig de samme overvejelser til udendørs belysning, som du gør til indendørs lamper i forhold til placering og funktion i rummet. Udendørs kan belysningen være en måde, hvorpå du skaber en særlig stemning omkring huset, men det skal også opfylde nogle helt konkrete funktioner: Det skal gøre det muligt for dig at orientere dig, og det skal give dig sikkerhed. Disse funktioner gør det værd at overveje typen af lampen og anvendelsen heraf.
Foruden at gøre dig overvejelser omkring placering og funktion bør du tænke over kvaliteten af de pærer, du vælger. Som oftest vil det eksempelvis ikke være nødvendigt med en udendørs belysning, hvor farvegengivelsen er på niveau med dagslys (100 Ra). Ligeledes er det typisk ikke nødvendigt med en bestemt farvetemperatur. Til gengæld vil det være oplagt med en pære, der udleder et varmt lys frem for et koldt lys, hvis du skal skabe hygge på terrassen i de mørke timer. Du kan læse mere om farvetemperatur og -gengivelse her.
Regler for udendørslamper
Når du vælger udendørslamper, skal du huske på, at de får en udsat placering og derfor altid skal være ekstra robuste. Derfor skal du tjekke dens IP-mærkning, der er et klassificeringssystem, der angiver et produkts tæthed i forhold til støv og vand. Tæthedsgraden angives som IP efterfulgt af to tal. Det første ciffer angiver tætheden i forhold til støv, og det sidste ciffer er tætheden i forhold til vand. Støvskalaen går fra 0 til 6, og vandskalaen går fra 0 til 8. Der kan være forskellige regler for IP-mærkningen alt efter, hvor lampen skal hænge.
- Under udhæng: minimum IPX1
- På væg og minimum 0,5 m over jorden: minimum IPX3
- Fritstående eller på væg under 0,5 m over jorden: minimum IPX4
Ved udendørs belysning skal ledningerne desuden enten være fastgjort på bygningen eller nedgravet i jorden. Det betragtes som en fast installation, der kun må udføres af en autoriseret elinstallatør.
Herunder kan du læse mere om belysning ved forskellige områder på udendørsarealet.
Hoveddøren
Ved hoveddøren skal der være lys nok til at kunne orientere sig efter husnøglerne, og samtidig er det vigtigt, at både du og dine gæster føler sig trygge og velkomne. Derfor bør der her hænge en lampe, som udleder et godt generelt lys, der lyser hele området op omkring hoveddøren. Det er særligt vigtigt med en god belysning, hvis der for eksempel er trapper eller lignende, og samtidig skal det være nemt at se lås, dørklokke, navneskilt mv.
Med en god belysning ved hoveddøren er der desuden den mulighed, at det har en præventiv virkning mod indbrud. Der stilles ingen garanti herfor, men typisk foretrækker indbrudstyve at lirke en dør op i mørke, hvor risikoen for at blive opdaget af naboer er noget mindre.
Havegangen
Ved havelågen og havegange er lyset medvirkende til, at man kan orientere sig i forhold til eventuelle trin, stigninger eller fald på strækningen. Derfor er det en god idé at montere lyset i lav højde, som gør det nemmere at se trin eller om der kan være glat på grund af nedfaldne blade, is eller sne. Jo mere ujævn dine havebelægning er, des mere lys er der i princippet brug for.
Lyset i havegangen kan naturligvis også være med til at sætte en særlig stemning. Derfor kan du med fordel anvende flere lyssvage lamper frem for én lampe med høj lysstyrke. Derved mindsker du samtidig risikoen, for at lyset blænder. Afhængig af grundens indretning kan det være, du skal overveje, om postbude m.fl. skal kunne orientere sig fra havegangen og herfra se navneskilt, postkasse, husnummer mm.
Garage, carport og/eller skur
Her er det vigtigt at have rummets funktion med i tankerne, når du vælger lys. En god belysning gør det nemmere at finde bilnøglen i carporten eller at sætte cyklen på plads i skuret. Måske er der desuden brug for et godt arbejdslys, hvis der skal lappes cykeldæk eller lignende.
Haven og/eller terrassen
Belysning i haven er vundet mere frem i takt med, at der er kommet et større fokus på haven som en slags opholdsrum. Her kan man enten vælge belysning ud fra, hvor man ønsker at have lys, når man sidder ude, men også efter hvordan man skal kunne fornemme haven inde fra huset.
Et bredt og diffust lys kan være en god idé, hvis du ønsker at lyse haven eller terrassen op i et generelt lys. Derimod vil spots eller lamper med et opadrettet lys skabe effektfulde lysoplevelser, hvis du for eksempel vælger at belyse et træ eller en del af facaden. Du kan naturligvis sagtens kombinere de forskellige typer lysudsendelser, så du har flere kredse af belysning og kan tænde/slukke for de forskellige lamper uafhængigt af hinanden. På den måde kan du tilpasse lyset alt efter, om du sidder indendørs eller udendørs.
Generelt om udendørs belysning
Uanset hvor vi taler om udendørs belysning, kan du med fordel overveje, om du for eksempel ønsker en bevægelsessensor eller andre metoder til automatisk tænd og sluk af lyset. Derudover skal du være opmærksom på, at det ikke er al udendørs el-arbejde, du selv må udføre.