maj 02

Thomas Edison

Glødepæren

Thomas Edison (1847-1931) var en amerikansk telegrafist, opfinder og forretningsmand, som udviklede en lang række vigtige forbrugsvarer. Blandt hans opfindelser er fonografen i 1877, en forbedring af den elektriske glødelampe i 1879 og diktafonen i 1887.
 
Det er af mange blevet antaget, at Thomas Edison var opfinder af glødepæren, men faktisk er dette udsagn kun delvist rigtigt. Flere opfindere, kemikere og fysikere arbejdede i 1800-tallet med udviklingen af glødelampen. I 1810 opfandt den britiske Humphry Davy for eksempel den første elektriske lyskilde, kulbuelampen, og efterfølgende udførte den tyske urmager, Heinrich Goebel, i årene 1818-1893 flere forsøg med glødelamper. Således var Thomas Edison langt fra den første, der eksperimenterede med det elektriske lys, men dét, der alligevel gjorde ham unik, var, at han opfandt en glødepære, som kunne holde i væsentligt flere timer set i forhold til de andre, der var opfundet. Derved kunne Edison tilføre en væsentlig forbedring til glødepærens udvikling.
 
Senere skulle Edison blive manden bag det første offentlige elektricitetsværk i 1882 i et område af New York, der skulle føre billig elektricitet fra et centralt elværk til alle boliger, kontorer og fabrikker i omegnen. Det hele var dog ikke så ligetil, for el-pæren skulle for det første forenkles, da den var alt for dyr at fremstille, og herudover skulle der nedgraves kabler, udvikles småting som lampefatninger, kontakter mm. I 1880 kunne Edison dog alligevel stifte Electric Illuminating Company of New York, der skulle føre hans geniale opfindelse ud i livet.
 
Det første kraftværk åbnede den 4. september 1882 på Manhattan, New York. Fra denne dag fik 85 forbrugere med 400 lamper strøm, men tallet voksede hurtigt, og i 1884 var der over 500 forbrugere med mere end 11.000 lamper. Edisons kraftværk spredte sig hurtigt til resten af verden, hvor der overalt blev bygget glødelampefabrikker og elværker.
 
Thomas Edison leverede jævnstrøm til sine kunder, men han fik skarp konkurrence fra George Westinghouse, der i stedet anvendte vekselstrøm. Edison mente dog, at vekselstrømmen var farlig og for at illustrere faren herved, lod han sine ansatte bygge en elektrisk stol (1888), der netop kørte på vekselstrøm. Efterfølgende fandt flere offentlige ”henrettelser” af kyllinger og andre dyr sted, og de var så overbevisende, at staten New York valgte at bruge Edisons elektriske stol til henrettelser af mennesker året efter.
 

Lyspunkt niels bohrs vej 33B 8660 skanderborg telefon 7020 1113 salg@lyspunkt.dk

todo: loading, please wait