feb 18

Tekniske begreber

Watt, Ra, kelvin & lumen

Watt & lumen - hvad er forskellen?

LED pærer og anden energivenlig belysning har medført et skift i de enheder, hvormed vi udregner pærens kapacitet. Tidligere anvendte vi watt, når vi skulle have et billede af glødepærens lysstyrke på trods af, at watt egentligt er en angivelse af pærens energiforbrug. Alligevel er vi indtil nu gået ud fra, at en pære med et bestemt energiforbrug nødvendigvis også må udsende en tilsvarende mængde lys.
 
Skiftet til de mere energivenlige pærer betyder, at vi nu må regne direkte i lumen, der er et udtryk for pærens lysstrøm. Med andre ord angiver lumen den mængde lys, som pæren udsender. Når du vælger en pære ud fra denne enhed, skal du være opmærksom på, at lysstrømmen med tiden kan falde en smule. Det gør sig gældende for alle pærer, men i og med de energivenlige pærer har en væsentligt længere levetid, er det nu også en faktor, du skal forholde dig til. Det vil derfor være en god idé at vælge en lumen værdi, der er lidt højere end den lysstrøm, som du gerne vil opnå fra starten.
 
Nedenstående skema giver dig en fornemmelse af, hvilken lumen du skal vælge for at opnå samme mængde lys som i din gamle glødepære. 
 

WATT

LUMEN

15 W

140 lm

25 W

250 lm

40 W

470 lm

60 W

800 lm

75 W

1.050 lm

100 W

1.520 lm

Ved spots eller anden type retningsbestemt lys skal der ikke tages afsæt i lumen, idet denne betegnelse angiver mængden af lys, som pæren tilsammen udsender i alle retninger. Modsat den traditionelle elpære udsender spots netop ikke lys i alle retninger, og derfor gør andre betingelser sig gældende. I dette tilfælde anvendes Candela, der fortæller, hvor høj en lysstrøm pæren udsender i det belyste område. Lysvinklen måles i grader og angiver, hvor stor en vinkel lyset dækker. Derved vil en høj lysvinkel give et stort belyst område, mens en lav lysvinkel vil betyde et lille belyst område.

Energieffektivitet

Energieffektivitet er et udtryk for forholdet mellem nyttiggjort energi og totalt energiforbrug. Det vil altså sige, hvor meget lys der skabes ud af den anvendte energistrøm. Har en elpære en høj energieffektivitet, kan det enten være udtryk for et lavt energiforbrug eller en meget stor lysstrøm. Det kan eksemplificeres ved lysstofrøret, der særligt har en høj energieffektivitet grundet sit kraftige lys. Det betyder, at energieffektiviteten kun udnyttes til fulde, når den anvendes på steder, hvor behovet er til det. Er behovet der ikke for et ekstra kraftigt lys, vil LED pæren være et mindst lige så godt alternativ.
 
Energieffektiviteten er altså en god indikator for, i hvor høj grad en bestemt type pære er energivenlig. Det er derfor også grunden til, at energiklassen udregnes efter netop denne måleenhed
 

Farvetemperatur & farvegengivelse

Farvegengivelsen oplyses ved hjælp af Ra-værdien. Kort sagt angiver denne værdi, hvor naturtro farverne træder frem. Jo højere Ra-værdien er, des mere levende vil omgivelserne fremstå, fordi deres farver vil være kraftigere. Naturligt dagslys er det optimale og mest retvisende lys, der findes, og her ligger farvegengivelsen på 100 Ra. Det vil sige, at jo tættere en pæres Ra-værdi kommer på 100, des mere naturtro vil farverne opleves. De gamle glødepærer kan nå op på hele 99 Ra, hvorimod de mere energivenlige LED pærer og lysstofrør kun delvist kan følge med. I bedste tilfælde opnår de en Ra-værdi på 95, men det er altså også en ganske fornuftig farvegengivelse.
 
Farvetemperaturen oplyses i kelvin og er en angivelse af LED pærens lysfarve. Ønsker du en bestemt type lys som for eksempel gylden eller naturhvid, skal du altså holde øje med kelvin, når du køber elpærer. Normalt estimeres den optimale farvetemperatur til 2.700 kelvin og udsender et varmt og behageligt lys. Her skal du være opmærksom på, at jo højere kelvin-værdien er, des koldere lys udleder pæren.
 
Herunder kommer et par guidelines til, hvilken farve der kan være god at bruge bestemte steder:
 
2.500-3.000 kelvin udsender et gyldent og varmt hvidt lys. Bruges ofte i hjemmet på grund af den behagelige lysfarve.
 
3.000-4.500 kelvin skaber et mere hvidt lys og anvendes typisk i butikker eller kontorer, hvor der er behov for et aktivitetspræget lys.
 
4.500-6.500 kelvin giver et meget køligt lys, hvorfor det oftest anvendes i større butikker, værksteder og landbrug.
 

Har du styr på fatningen?

Fatningen kaldes også soklen og er den del, som du enten skruer eller skubber ind i selve lampen, hvorved der sker en elektrisk kobling fra lampen til pæren. De kommer i et hav af varianter, og du skal derfor være opmærksom, når du udskifter dine elpærer. Størstedelen af de nye energibesparende pærer kan fås med den samme type fatning som de ældre halogen- og glødepærer. I nedenstående illustration kan du se et udvalg af de mest populære fatningstyper.
 
 

Lyspunkt niels bohrs vej 33B 8660 skanderborg telefon 7020 1113 salg@lyspunkt.dk

todo: loading, please wait