aug 20

Tæt på en lampe

En levende lampe - Luceplan

Æstetik og kvalitet iblandet teknologi, eksperimenteren, designkultur, og innovation. Sådan lyder italienske Luceplans værdisæt, og det ses tydeligt i de næsten futuristiske lampedesign, der kendetegner brandet. Derfor så de også med det samme det store potentiale i træpendlen Illan, der i 2018 blev præsenteret som en prototype på Salone Satellite af den ungarske designer Zsuzsanna Horvath.


På grænsen mellem kunst og design

”Idéen til lampen kommer fra eksperimenter med modeller af laserskæring anvendt til forskellige materialer. Når papir og træ skæres geometrisk og hænges op, får de nye egenskaber af tyngdekraften. Gennemsigtighed, fleksibilitet og en delikat bølgende bevægelse er Illan-lampens særpræg”, fortæller Zsuzsanna Horvath og fortsætter: ”Det enkle koncentriske skæremotiv former træ til et tredimensionelt skulpturelt objekt, der reagerer på den mindste bevægelse af luften, mens lysets varme glød skaber en afslappende fornemmelse, der reflekterer på træoverfladen i harmonisk resonans. Lampen ligger på grænsen mellem kunst og design, der balancerer funktionel kvalitet, godt udseende og lidt af den magi, vi har brug for i vores hverdag”.

 

Underlagt luftens luner

På ungarsk betyder udtrykket illan noget midlertidigt og flygtigt, hvis skønhed, ifølge Zsuzsanna Horvath, straks skal forstås uden at lade os blive distraheret af det hektiske tempo i hverdagen – som en duft, der falmer, eller en oplevelse af at fange noget, inden det glider væk. Illan-lampen har et æterisk, levende design, der er underlagt den bølgende bevægelse af luften, den konstante variation, der skaber formen og former den lysende volumen. Den er sammensat af en meget lys krop lavet med ekstremt tynd, fleksibel krydsfiner, der er skåret af laser langs tætpakkede ækvidistante linjer og hængt fra loftet. Lampen fås i flere størrelser op til en meter i diameter. Den får form takket være tyngdekraften og antager sin karakteristiske udtryk der flyder i luften. 

Zsuzsanna Horvath er den ungarske designer og arkitekt bag den innovative Illan-pendel, der var nomineret som Årets Lampe til Design Awards i 2019​.

 

Udvalgte Lamper

Lyspunkt niels bohrs vej 33B 8660 skanderborg telefon 7020 1113 salg@lyspunkt.dk

todo: loading, please wait