
aug
30
Frugtlygten

maj
29
Håndværket

jul
11
Styring af lyset
Indendørs & udendørs
Det bliver i stigende grad populært at anvende lyssensorer både indendørs og udendørs for at opnå optimal kontrol over lyset. Der findes primært tre måder, hvorpå du kan styre lyset:
- Bevægelsessensorer er velegnet til trapper, gange og entreer, bryggers, kældre og udendørs, fordi den tænder lyset, når der registreres bevægelse og slukker igen, når der ikke længere registreres noget. Sensorerne har typisk et indbygget skumringsrelæ, så lyset ikke tændes ved bevægelse i dagslys.
- Skumringsrelæer har typisk et indbygget ur, så det automatisk tænder for lyset, når det er blevet mørkt og slukker igen, når det er lyst.
- Tænd-sluk-ur kaldes også for en timer. Den er særligt god, hvis du er på ferie og gerne vil indstille lyset til at tænde eller slukke på forudbestemte tidspunkter.
Fælles for de tre ovenstående lyssensorer er, at lyset kun er tændt, når der er behov for det, og derved sparer du både penge på elregningen og forlænger pærens levetid. Derudover kan lyssensorer have en positiv præventiv indvirkning mod indbrud og hærværk.
Udendørs belysning
Flere og flere husejere anvender udendørs belysning til oplysning af terrasser, havegange, indgangspartier, garager samt som effektbelysning ved facader eller dekorationer. Når du skal finde ny udendørs belysning, er der her et par guidelines, du kan gå efter:
- Vælg en lyssensor med et så lavt standbyforbrug som muligt og ikke over 1 watt
- Udendørs belysning bør være tilkoblet skumringsrelæ, så lyset først tænder, når behovet er til det. Hvis det er muligt, kan du med fordel koble al udendørs belysning på samme skumringsrelæ.
- Vælg et skumringsrelæ med tidsstyring, der giver mulighed for at opdele natten i intervaller. Så kan du f.eks. indstille lyset til at være tændt fra solnedgang til kl. 23.00, hvorefter det slukker og først tænder igen i de tidlige morgentimer og lyser til det er lyst.
- Ved bevægelsessensorer skal du være opmærksom på dens rækkevidde og dækningsgrad. Placeringen kan afhænge af disse.
Indendørs belysning
Indendørs kan bevægelsessensorer være ideelle til brug i entreen, gangarealer, bryggers, walk-in-closet og garager, hvor man typisk ikke opholder sig i længere tid ad gangen. Bevægelsessensoren vil her være med til at sikre, at lyset ikke er unødigt tændt, og samtidig er det en hjælp, at det tænder automatisk, hvis du f.eks. kommer hjem fra en indkøbstur og har hænderne fyldte, når du træder ind ad døren. Ligeledes kan det være fordelagtigt med en bevægelsessensor på børne- eller teenageværelset, som sørger for at slukke lyset, hvis der ikke registreres nogen aktivitet.