feb 15

3-skærmssystemet

Bliv klogere på Poul Henningsens opfindelse

Allerede i 1925-1926 designede Poul Henningsen i samarbejde med Louis Poulsen de første lamper til en udstilling i Paris. Poul Henningsen havde gennem hele sit liv som mål at skabe det blændfri lys, at rette lyset hen hvor der var brug for det og at skabe bløde skygger med glødepæren som lyskilde.
 
Således designede Poul Henningsen ikke blot en lampe, men et helt system – det i dag så kendte 3-skærmssystem. I løbet af årene blev der produceret omkring tusind forskellige modeller, herunder bord-, gulv- og væglamper, men også lysekroner da de i 1930’erne var meget populære som højthængende belysning i private hjem. De første modeller blev fremstillet i metal med malede indersider i forskellige farver. Det kunne være hvid, guld eller sølv alt efter, om man ønskede et diffust, et varmt eller et mere koldt lys. Efterfølgende begyndte lamperne også at blive produceret i glas. Foruden det nedadrettede lys skabte glaslamperne lys til rummet.
 
 
Poul Henningsen tog udgangspunkt i den logaritmiske spiral, og han var en af de første, der beskæftigede sig videnskabeligt med lys. Ved at tage afsæt i opbygningen omkring den logaritmiske spiral opnåede Poul Henningsen en jævn fordeling af lyset over hele glasskærmens kurve. I kombination med den diffuse refleksion gennem glasset gav denne jævne fordeling af lyset mulighed for at kontrollere lampens blænding og skyggedannelse. På grund af afstanden til lyskilden formindsker hver skærm ligeligt mængden af lys, der udsendes.
 
PH lampernes navne består af numre som for eksempel PH 2/2 modellen. Numrene refererer til skærmstørrelsen, hvor hver overskærmstørrelse har et tilsvarende sæt af mellem- og underskærme. I den såkaldt hele model 2/2 har overskærmen en diameter på ca. 20 cm med tilhørende underskærme. Derimod består PH 3/2 pendlen af en overskærm på ca. 30 cm, og derudover er der anvendt underskærme fra 2/2 modellen. Disse såkaldt skæve modeller blev introduceret, da der var et ønske om at hænge pendlerne lavere.

Lyspunkt niels bohrs vej 33B 8660 skanderborg telefon 7020 1113 salg@lyspunkt.dk

todo: loading, please wait