apr 04

LED pæren

Light Emitting Diode

LED er en forkortelse for Light Emitting Diode og er en betegnelse for en elektrisk komponent, der omsætter energi i form af strøm til lys. LED pæren giver en lang række fordele sammenlignet med både glødepærer, sparepærer og halogenpærer. LED pæren fås i en retningsbestemt udgave, der gør den til et godt alternativ til halogenspot, og derudover fås den som ikke-retningsbestemt lyskilde, der uden problemer kan erstatte den gamle energislugende glødepære.

En af de helt klare fordele ved LED pæren er den enormt lange levetid. En traditionel glødelampe kan i gennemsnit holde 1.000 timer, mens en LED pære kan brænde i helt op til 50.000 timer. Således vil en LED pære kunne spare dig for en hel del pæreskift, og samtidig er de også noget billigere i brug. Så bliv ikke skræmt af, at LED typisk er en smule dyrere i indkøb, for de vil tjene sig hjem i længden. Når LED pærerne er brændt ud, vil du ifølge sparenergi.dk stå med 5.000 kr. ekstra på lommen, hvis du skifter 5 halogenspots på 35 watt ud med LED.
 
Herunder ser du en oversigt over de respektive pærers brændetid afhængigt af antal tændte timer i døgnet. 
 
Brændetimer
Antal timer/døgn LED-pærer Sparepærer Lysstofrør Halogenpærer
24 timer/døgn 5 ½ år 1 år 2 år 2 mdr.
18 timer/døgn 7 ½ år 1½ år 3 år 3 mdr.
12 timer/døgn 11 år 2 år 4 år 4 mdr.
6 timer/døgn 22 år 4 år 8 år 8 mdr.
3 timer/døgn 44 år 8 år 16 år 1 ½ år

 

Herudover kan forskellen mellem for eksempel glødepæren og LED pæren ses ved at sammenligne brugen af antal watt. En 8 watts LED pære kan sagtens erstatte en 60 watts glødepære. Ligeledes kan en halogenpære på 35 watt erstattes af en LED pære på kun 4 eller 5 watt. Igen betyder det, at der er mange penge at spare ved at skifte de traditionelle pærer ud med LED. Du skal dog blot huske at kigge efter lumen og ikke watt, når du skal have en fornemmelse af LED pærens lysstyrke. Du kan læse mere om forskellen på watt og lumen under blogindlægget "Tekniske begreber"

Endnu en fordel ved LED pærer er, at de er fri for kviksølv. Således gør du også miljøet en tjeneste ved at købe LED frem for andre lyspærer såsom sparepærer og lysstofrør. Du skal desuden omgås knuste sparepærer med stor forsigtighed, da de er til fare for dit helbred, idet kviksølvet kan fordampe og ende i din krop.

 

Andre fordele ved LED pærer:

  • Der opnås fuld lysstyrke med det samme - ingen opstartstid som ved sparepærer
  •  
  • Justerbart lys - mange LED pærer er justerbare uden det påvirker farverne
  •  
  • Optimal udendørsbelysning. Hvor sparepærer er sensitive over for temperaturudsving, tåler LED pæren både kulde og vibrationer 
 
Hvad skal du kigge efter, når du køber LED?
 
  • Lysstyrken måles i lumen. I skemaet kan du se, hvilken lumen du skal vælge for at opnå samme mængde lys som med en glødepære.
  •  
  • Energimærket. Gå efter LED, der er mærket med min. A+. Derved er du sikker på at komme hjem med en LED med et godt lys.
  •  
  • Lysets farve. 2.700-3.000 kelvin minder om glødepærens varme lys. 3.300-5.000 kelvin udleder et neutralt lys, mens en værdi på over 5.000 kelvin giver et køligt lys, der svarer til dagslys midt på dagen. Et koldere lys end dette anbefales ikke som belysning i hjemmet.
  •  
  • Dæmpning eller ej? Hav i tankerne, om du ønsker dæmpbar belysning. Det er angivet på emballagen, om pæren kan dæmpes.
  •  
  • Farvegengivelse. Denne angives i Ra, og vi anbefaler, du vælger min. 80 Ra. Ønsker du en bedre farvegengivelse, gå da efter en Ra på 90 eller mere. Naturligt dagslys estimeres til 100 Ra.
 

Lyspunkt niels bohrs vej 33B 8660 skanderborg telefon 7020 1113 salg@lyspunkt.dk

todo: loading, please wait