jul 26

Energimærkning & produktinformation

Sådan læses de

Mange har forsøgt sig med at tyde en energimærkning for kun at finde sig selv mere forvirrede, end de var i forvejen. Herunder giver vi dig en vejledning i at tyde EU's energimærkning på lyskilder samt oplyse om, hvilken anden vigtig information du finder på emballagen. 

Energimærkning

Det er lovpligtigt at udstyre elpærer med EU’s energimærkning. Formålet med dette mærke er at oplyse dig om lyskildens energiforbrug og at sikre en fælles standard på tværs af landegrænser. Derudover gør mærket det nemmere for forbrugeren at sammenligne forskellige produkter inden for samme kategori.
 
Energimærket viser energieffektiviteten på en skala fra A++ til E. Som hovedregel bør du gå efter LED pærer med minimum energiklasse A+, sparepærer med A og halogener med B eller C. Herved kan der være mange penge at spare. Du sparer for eksempel 80 kr. pr. pære om året ved at skifte én 60 watts halogenpære ud med en LED pære i energiklasse A+. 
Energimærket oplyser dig yderligere om det årlige energiforbrug ved et standardforbrug på 1.000 timer årligt. Det årlige energiforbrug vises i bunden af mærket og angives i kWh.
 
Der kan forekomme flere forskellige varianter af energimærket. Herunder har vi samlet 5 varianter, der angiver, hvilke pærer der kan bruges i lampen, om der medfølger en pære, og om pæren er indbygget i lampen.
 
 
ENERGIMÆRKNING 1  - Her angives, at lampen er eksklusiv pære, og at der kan bruges pærer i alle energiklasser.
ENERGIMÆRKNING 2 - Denne type mærkning angiver, at lampen er udstyret med indbygget LED, der ikke kan udskiftes.
ENERGIMÆRKNING 3 - Her medfølger en pære med energiklasse C. Yderligere har lampen indbygget LED og passer med pærer i energiklasse C-E.
ENERGIMÆRKNING 4 - Denne mærkning betyder, at lampen har et LED-modul, der ikke kan udskiftes. Herudover medfølger fatninger, der passer til pærer i samtlige energiklasser. Her medfølger ingen pære.
ENERGIMÆRKNING 5 - Denne lampe kan ikke bruges til pærer i energiklassen A++, A+ og A. Pære medfølger.
 

Hvilke informationer får du ud fra emballagen?


Energimærke
Energimærket angiver elpærens energiforbrug på skalaen A++ til E.
A++ bruger mindst energi.
 
Energiforbrug
Det årlige energiforbrug vises i bunden af energimærket. Det angives i kWh og oplyser om det årlige forbrug ved daglig brug på ca. 3 timer. Et lille tip til dig – ganger du energiforbruget med 2 kr./kWh, får du beløbet for den årlige udgift på denne pære.
 
Watt og lumen
Tidligere så man på antallet af watt for at få en fornemmelse af lysstyrken. Med LED pæren regnes nu direkte i lumen, der er et udtryk for lysstrømmen. Læs mere om forskellen på watt og lumen her og find ud, hvad du skal vælge.

Dimensioner
Her angives målene på pæren, så du er sikker på, den passer i lampen.
 
Kelvin
Kelvin er en måleenhed for farvetemperaturen, der beskriver lysfarven og fortæller, om lyset virker varmt eller koldt. Kelvinskalaen går fra 0 til 10.000. Jo højere denne værdi er, des koldere virker lyset. En glødepæres varme farve ligger på 2.700-3.000 kelvin. Du kan læse mere om farvetemperaturen her.
 
Ra-værdi
Ra-værdien angiver en elpæres farvegengivelse og dens evne til at gengive farver naturtro. En Ra-værdi på 80 er et EU-krav, og 100 Ra svarer til dagslys. Er farvegengivelsen særligt vigtig for dig, gå da efter en Ra-værdi på minimum 90.
 
Levetid
Lyskildens levetid angives på emballagen i timer (h) eller år (years) ved standardforbrug. Standardforbruget er estimeret til ca. 3 timer om dagen eller 1.000 timer om året. Det betyder, at en angivet levetid på 10.000 timer er ensbetydende med en levetid på 10 år.
 
Dæmpning
Det angives, hvis lyskilden ikke kan dæmpes. Vær opmærksom på, at blot fordi en pære kan dæmpes, er det ikke ensbetydende med, at den passer til den type dæmper, du har.
 
Sokkel
Soklen kaldes også fatning, og de findes i et hav af varianter. Langt de fleste nye og energibesparende pærer fås med samme type fatning som de ældre glødepærer.
 
Holdbarhed v. tænd/sluk
Her angives, hvor mange antal tænd og sluk pæren kan holde til.
 
 
 

Lyspunkt niels bohrs vej 33B 8660 skanderborg telefon 7020 1113 salg@lyspunkt.dk

todo: loading, please wait