maj 16

Belysning i hjemmet

Lys & Funktion

Lys er ikke bare lys. Lys kan påvirke mange ting i både positiv og negativ retning. For lidt eller forkert belysning kan påvirke humøret og koncentrationsevnen samt fremme anspændthed, hovedpine, træthed og irriterede øjne. Modsat kan et godt lys være med til at fremme velværen og i bedste fald øge produktiviteten. Lyset kan samtidig gøre vores hjem hyggeligt og rart at være i, og den rette belysning er desuden med til at fremhæve rummets detaljer og finesser.

 
Hvilke typer for lys findes der?
Når du køber en ny lampe, er dens primære funktion at skabe det rigtige lys. Derfor er det vigtigt at vælge den rette type lampe, så du får en belysning, der passer til rummet, funktionen og den stemning, der ønskes. Designet har indflydelse på lysudsendelsen. Lamper med skærme af glas, der tillader lyset at skinne igennem, vil for eksempel give op til dobbelt så meget lys som lamper med lukkede skærme. Du skal derfor overveje, hvilken type lys du har behov for og ikke udelukkende vælge belysning ud fra, om det er en pæn lampe, der matcher din stil derhjemme.
 
Grundlæggende kan du finde følgende typer lys:
 
• Diffust og spredt lys udledes ofte fra loft- eller væglamper med glasskærme i klart eller sandblæst glas. Beregnet til generel belysning af et rum.
 
• Direkte og koncentreret lys findes typisk i spots eller lamper med en smal, lukket skærm. Velegnet som læse- eller arbejdsbelysning.
 
• Opadrettet lys kommer ofte fra væglamper eller pendler og fungerer bedst som supplerende rumbelysning eller effektbelysning.
 
• Nedadrettet lys udledes ofte fra væglamper, standerlamper eller lamper med en lukket skærm. Velegnet som hyggebelysning ved f.eks. seng eller læsehjørne.
 
 
Hvad skal du så vælge?
Det er altså vigtigt at gennemtænke hvilken funktion, belysningen skal varetage i de forskellige rum i boligen. Husk at der kan være forskelligartede behov, der skal tilgodeses i det samme rum. Et eksempel herpå kan være spisebordet, der måske både bruges til hyggestunder og til lektielæsning en mørk vinteraften. Herunder kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du indretter med lys i hjemmets forskellige rum.
 
Stuen
Stuen har som oftest flere forskellige funktioner, og det stiller skiftende krav til belysningen i rummet. Det er derfor en god idé at indrette med flere lamper, der udleder forskelligt lys, således de kan tændes efter behov og giver mulighed for lysdæmpning. Hvis du kombinerer funktionelt læselys med hyggelys, vil du have gode chancer for altid at finde et optimalt lys i stuen uanset hvad behovet er. Vær opmærksom på at få lamper helt ud i hjørnerne, da der ellers nemt kan forekomme mørke og dystre områder i stuen.
 
Spisestuen
Spisestuen er ofte et af de helt store samlingspunkter i hjemmet. Ved spisebordet skal der være nok lys til at sikre, at de lækre madretter, som du serverer for familie og venner, tager sig ud på bedst mulig vis. Der skal samtidig være tilstrækkeligt lys til at sidde og nørkle med håndarbejde, arbejde ved computeren, spille brætspil mm. Lige så vigtigt er det dog, at der er mulighed for at kunne skabe en hyggestemning og en behagelig atmosfære, når gæsterne er inviteret til middag.
 
Pendler er en god og typisk anvendt lampe til spisebordet. Sørg for at hele bordet er oplyst – enten ved hjælp af én stor pendel eller af flere små pendler alt efter behov, ønske og udseende. Lyset omkring spisebordet skal helst være blødt og behageligt uden direkte lys, der blænder og generer. Du kan derfor med fordel gå efter lukkede eller dybe skærme, der fordeler lyset blidt. Vær opmærksom på at få hængt lampen i en højde, hvor den ikke spærrer for udsynet, og alle ved bordet derved kan se hinanden i øjnene.
 
Køkkenet
Køkkenet er måske nok den vigtigste arbejdsplads i hjemmet, og det stiller store krav til belysningen. Når der vælges lyskilder til køkkenet, anbefaler vi derfor, at du går efter en god farvegengivelse, så man kan se farverne på den tilberedte mad. Farvegengivelsen angives i Ra, og jo højere denne værdi er, des mere naturtro forekommer farverne. Naturligt dagslys er estimeret til 100 Ra.
 
Hæng gerne flere lamper i rummet for at opnå en jævn lysfordeling, der dækker de flader, hvor der arbejdes. Du kan med fordel kombinere væglamper og pendler.
 
Soveværelset
I soveværelset skal der tages højde for, at der er tilstrækkeligt lys til at kunne finde rundt i tøjskabene, men samtidig kan der også være behov for et godt og blændfrit læselys. I dette rum kan du eksempelvis kombinere en pendel med et diffust lys og væglamper med et direkte lys. Skal væglamperne til tider bruges som læselys, skal du være opmærksom på, om de kan justeres i forhold til et eventuelt varierende behov.
 
Badeværelset
På badeværelset er det især vigtigt med et godt lys med en god farvegengivelse ved spejlet. Når der skal lægges make-up eller barberes, er det desuden vigtigt, hvorfra lyset kommer. Hvis lyset udelukkende kommer oppe fra eller bagfra, vil skyggerne i ansigtet blive meget markerede. Hvis lyset derimod kommer forfra, opnår du et optimalt arbejdslys.
 
Flere lyskilder er med til at udjævne skyggerne, og det er derfor også en god idé at vælge lamper, der udleder et diffust lys for at opnå en jævn lysfordeling i hele rummet.
 
 

 

 

Lyspunkt niels bohrs vej 33B 8660 skanderborg telefon 7020 1113 salg@lyspunkt.dk

todo: loading, please wait